Delikatesser från skog och mark

Skogen

Sveriges stora skogsområden ger dig de allra finaste delikatesser. Varma hjortron till glassen, syrliga och friska lingon till älgfärsbiffen, dagens blåbärsskörd i en paj, en näve skogshallon på morgongröten eller smörstekta kantareller på toast är i all sin enkelhet en delikat vardagskrydda. I våra familjerecepten som ofta tillagas, finns skatter såsom hjortronchutney och harsyrasallad.

Jakt och fiske

Här finns gott om vilt. Skogsfågel, hare, bäver och älg är de vanligast förekommande, men här finns också björn, lo, järv och varg. De flesta av oss är uppväxta med älgkött som huvudingrediens i den dagliga matlagningen. Det gör att uppfinningsrikedomen kring tillagning av älg är stor. Från en klassisk älggryta till ett japanskt långkok på älgstek och allt däremellan.

I gårdsröken röker vi abborre och älghjärta. Det finns få saker som slår rökt abborre med färskpotatissallad och hårdbröd med västerbottenost.

Lokalproducerat och ekologiskt

Från Strömmens Gårdsmejeri finner du ostar gjorda på ekologiskt certifierad getmjölk. Dessa är bland de bästa ostarna i Sverige och har bland annat vunnit SM i mathantverk.

Det finns två lokalt producerade naturdrycker av älgört och granskott. H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia blev på ett besök i Ljungandalen bjuden på den senare och blev så förtjusta att de gjorde en beställning till hovet.

Recept på nyfångad bäcköring

Detta behöver du:

– Bäcköring
– Smör
– Salt

Stek öringen med mycket smör och salt. Lägg på hårdbrödmacka. Ät och njut.

Recept på kolbulle

2 stycken

Detta behöver du:

– 2 dl mjöl
– 3 dl vatten
– Salt
– 2 hg saltat fläsk

Blanda ihop vatten, mjöl och salt. Tärna fläsket och stek över öppen eld i vildmarkspanna. Häll över smet när fläsket är knaprigt. Stek kolbullen cirka 3 minuter, inte alltför hett. Vänd och stek 2 minuter till. Servera med lingonsylt.