Hur du får till din semester trots höga energipriser

Då det har blivit betydligt dyrare att resa kan det lämpa sig väl med en så kallad hemester. I Sverige har även drivmedelspriset ökat vilket leder till ett ökat behov av planering, något som bland annat kan ske med hjälp av en tydligare resplan.

Det kan även vara läge att se över vägen du ska ta för att se om du kan minska antalet kilometer som behöver köras. För att underlätta har vi tagit med några konkreta tips som kan hjälpa dig att få till den efterlängtade semestern även nästkommande år.

Se över ditt elavtal

Den första rekommendationen är att byta elavtal för att pressa ned priset. Du kan teckna både rörliga och bundna sådana, och på grund av den rådande konkurrensen finns det goda möjligheter att få ned ditt månatliga pris.

Byt till en bränslesnålare bil

Många svenskar väljer att köpa en bil som drar mindre bränsle. Genom att byta till en elbil eller en modell med mindre motor kan du dra ned på kostnaderna, särskilt nu när den tillfälliga sänkningen av energiskatten löpte ut.

Dra ned på energitjuvar i hemmet

Här nedan följer några exempel på vad du kan göra för att sänka kostnaderna ytterligare:

  • Sänk temperaturen inomhus i rum som inte används
  • Var noga med att släcka lampor om du inte behöver ha dem påslagna
  • Byt ut gamla glödlampor till LED-lampor
  • Tvätta i 40 grader istället för 60 eftersom det halverar energianvändningen

Bo i husvagn eller tält istället för hotell

När du beger dig iväg på semester i Sverige kan du även spara pengar på boendet. Hotell eller stugor är ofta dyra alternativ jämfört med husvagn. Du kan också sätta upp ett tält nästan vart som helst tack vare allemansrätten.

Om du kan tänka dig att leva utan lyx finns det goda chanser att komma iväg på semester i Sverige, trots att kostnaderna skenat de senaste månaderna. Du kan även planera i förtid genom att använda dig av våra energisparande knep och på så vis få till en realistisk budget.