När djuren blir en del av familjen

Det finns flera anledningar till att skaffa ett husdjur. Du kanske vill lära barnen att ta ansvar, det är ganska vanligt. Eller så vill du ha lite sällskap, och vad är då bättre än en hund? Ibland bara blir det så, du får ett djur i present eller orkar inte stå emot barnens tjat. Vad många inte är förberedda på är de starka känslor ett djur kan väcka i dem.

Många husdjur är verkligen en del av familjen. Dels är de med överallt, ser på TV eller reser på semester. Men de är också lojala och trofasta, och hundar är speciellt kända för det. Du vet att någon väntar ivrigt på att du ska komma hem från jobbet. Eller ligger och väntar helt tyst under bordet när du äter, väl medvetna om att de inte får tigga. Hoppas på att du ska tappa något, mer eller mindre av misstag. Djur blir ofta en viktig medlem av familjen.

Sköt om din familj

Nu är det inte bara roligt att ha husdjur. Det är ett stort ansvar som du får, inte helt olikt det som föräldrar upplever när de skaffar barn. Du måste ta hand om din familj, inklusive de fyrfota vännerna. Bland annat tycker de om att komma ut. Dels behöver du gå på promenad varje dag, men de kan även tycka om att komma ut på gården helt själva. Eller ta sig in om det blir kallt eller regnigt. Det är viktigt med bra luckor till buren.

Det är vanligt med hundburar i bilen, för att hålla djuren säkra. För det är inte alltid nödvändigt att lämna hunden hemma. De älskar att komma ut bland folk och om de är väl dresserade kan du ta dem med dig nästan vart som helst. Det är en självklarhet att ta med sig hunden på semestern. Familj är familj, och alla kan ha roligt tillsammans.

Ett ansvar som lönar sig

Det kan vara mycket att göra med både hund och familj. Du är ibland trött och det känns som att det alltid finns något som måste göras. Men så får du en kram eller kärleksfull blick, en liten slickning på handen, och då glömmer du allt som är ett måste. I stället är det solklart varför du skaffade hund. Hen hör till familjen och det är ett utbyte av kärlek som är helt fantastiskt.

Så det spelar egentligen ingen roll varför du skaffade ett husdjur till att börja med. Nu är de här och det gör livet så mycket trevligare. Du gör din bit med rätt kost, hundluckor och halsband. För att inte glömma fästingmedel och försäkringar. Familjen är viktig och värd att satsa på.