Historisk bergsvandring på Rankleven

2,250 kr

  • 1-10
  • 4h

Rankleven är ett berg och naturreservat som är känt för flera saker, dels dess profilerade stup, dess ovanliga flora och sägnerna om bergets skatt och jätten Ran. Vi tar oss upp på toppen och fikar tillsammans medan du får en levande berättelse som innefattar historier, intressanta fakta och sägner.

Utsikten från toppen är magnifik, du blickar ut över Ljungandalens bördiga dalar som delas av den vackra floden Ljungan. Bergets vertikala och imponerande höga stup är en utmärkande profil av Ljungandalen.

Bergets flora är unik – dess läge och form gör att solen aldrig når vissa delar av sluttningen, vilket fått till följd att både sydlig flora och fjällväxter som annars endast syns i fjällvärlden växer här. Rankleven har varit uppmärksammad av botanister ända sedan mitten av 1800-talet.

Skogen på den bördiga marken nedanför bergsbranten består av ca 120-årig granskog med inslag av tall och löv. På granlågor växer bland annat vedsvamparna rosenticka, ullticka och rynkskinn.

Rankleven är ett sägesomspunnet berg som i gamla dokument skrivs Ranklöfwen. En sägen förtäljer att det i en grotta finns en kopparkittel med en stor skatt, vaktad av tvenne hiskeliga kräldjur. Endast natten mot midsommardagen är det möjligt komma åt skatten.

Vi går också förbi det 21 meter stora gruvhålet där man 1875 bröt järnmalm och inhuggna årtal så långt bak som 1844.

Turen innebär en 4 kilometer vandring i brant terräng. Normal grundkondition krävs, men jag har gjort uppskattade turer med förstaklassare, så vandringen passar även barnfamiljer.

Pris

2 250:- per tillfälle (4h) för 1-10 personer

Praktisk information

Använd kläder för utebruk, allväderskläder & gummistövlar. Inga förkunskaper krävs, vandringen har stigning så du behöver vara i någorlunda bra form.
Upphämtning på överenskommen plats.
Passar barnfamiljer.

Möjlighet till övernattning:

Vi har ett jättefint boende alldeles intill Ljungan som kan erbjudas till max 6 personer. Det är 2 stugor som ligger 100 meter nedanför vårt bostadshus. De har 3 bäddar vardera, stuga 1 har våningssäng med bred underslaf och bäddsoffa, stuga 2 har våningssäng med bred underslaf och en vanlig våningssäng. Ingen el, inget rinnande vatten. Vi tillhandahåller vatten på dunk. Utedass. Tillgång till dusch i bostadshuset. Sänglinne ingår.

Badmöjligheter med badstrand och brygga. Vedeldad bastu. Roddbåtar och flytvästar.
Badtunna kan eldas upp mot ersättning (600:-). Säg gärna till vid bokning eller 1 dygn innan ankomst om ni vill elda upp badtunnan.
Möjlighet att låna fiskeutrustning och ta en egen tur. Gädda, abborre. Fiskekort säljes på plats.
Vi har utehundar. Spår av hundar i boendet.

1250:- dygn. Upp till 6 personer.

Vi kan också erbjuda ställplats. Ingen el nere vid Ljungan, däremot går det bra att stå vid vår gård, där det finns el. Tillgång till sommarkök med gasolkyl och gasolspis.
Inget rinnande vatten, vi tillhandahåller vatten på dunk. Utedass. Tillgång till dusch i bostadshuset. Bastu. Badmöjligheter med badstrand och brygga.
Roddbåtar och flytvästar.
Badtunna kan eldas upp mot ersättning (600:-). Säg gärna till vid bokning eller 1 dygn innan ankomst om ni vill elda upp badtunnan.
Möjlighet att låna fiskeutrustning och ta en egen tur. Fiskekort säljes på plats.

625:- dygn.

Skriv en notering i bokningen om ni önskar boende samt hur många dygn.

Avbokningspolicy

FLEXIBEL - Full återbetalning vid avbokning fram till 1 dag innan ankomst, minus administrationskostnad (18% exkl moms).

Gör en bokningsförfrågan

Skicka oss en bokningsförfrågan till denna lokalbo. Därefter får du ett bokningsförslag och information om hur du betalar om du vill gå vidare med bokningen. Väljer du att betala, är bokningen bekräftad. Du får då kontaktuppgifter till lokalbon för direktkontakt. Väljer du att inte betala, tas bokningen bort.

Om Gunnar och Anki

Anki om Gunnar: Han är helt enkelt en rolig skogsgubbe med stor kunskap om skogs- och vattenekologi. Han tar nån sväng till skogen varje dag och det är där hans stora intressen finns. Han har genom åren hållt många föreläsningar och guidningar, byggt kolarkojor och kolarmilor, haft motorsågskurser och arbetat som skogsvårdskonsulent. Han känner väl till trakterna och brinner för att berätta historier som utspelats här. Han är dessutom ganska barnslig och gillar barn.
Gunnar om Anki: Hon är en färgstark person med ett jäkla humör. Hon är fantastisk att baka och laga mat, det är hennes liv; ingenting är omöjligt. Hon har tidigare arbetat i restaurang och vårdat gamla. Hon är mycket kreativ och arbetar bland annat med glaskonst.

Talade språk

Svenska – flytande
Engelska – goda kunskaper

Mötesplats

Sillre södra i Erikslund.

Recensioner

Det finns inga recensioner

Var först med att skriva en recension “Historisk bergsvandring på Rankleven”