Besök Anders och Gunilla i Ljungaverks disponentvilla

När Stockholms Superfosfatfabrik bestämde sig för att bygga en av europas största och mest moderna elektrokemiska fabrik i Ljungaverk var det Disponentvillan som först stod på plats. Det var där invigningsmiddagen hölls för lokala och inresta gäster i September 1912. Sedan dess har huset tjänat som tjänste- och representationsbostad till fabrikens disponenter fram till 1991 då fabriken lades ner. Disponentvillan på kullen vid Ljungan symboliserade under nära 100 år bygdens stolta industritradition. Efter några års ”vilande” har vi, familjen Mjärdsjö, fått förmånen att bosätta oss i denna gamla anrika fastighet och genom en ömsint och tidsenlig renovering, både in- och utvändigt, återskapat Disponentvillans forna glans.

Tidigare disponenters familjer och lokalbefolkningen har på ett generöst sätt delat med sig av bilder, minnen, berättelse och en och annan skröna. Under rundvandringen i salonger, herrum, matsal, gästrum och inte minst de forna tjänstefolkens utrymmen berättar nuvarande ägare om Disponentvillans historia och intressanta händelser. Turen avslutas med kaffe med tillbehör i en av salongerna samt för de som önskar en handrullad cigarr i det speciella cigarrummet under takåsen.

Pris

Praktisk information

Guidad tur i Disponetvillan Ljungaverk inkl kaffe och bröd.
Tillåtet att ta bilder under rundvandringen.

Möjlighet till övernattning

Avbokningspolicy

MEDEL – Full återbetalning vid avbokning fram till 3 dagar innan ankomst, minus administrationskostnad (18% exkl moms).

Gör en bokningsförfrågan

Skicka oss en bokningsförfrågan till denna lokalbo. Därefter får du ett bokningsförslag och information om hur du betalar om du vill gå vidare med bokningen. Väljer du att betala, är bokningen bekräftad. Du får då kontaktuppgifter till lokalbon för direktkontakt. Väljer du att inte betala, tas bokningen bort.Kategorier: ÅNGE, HÖST, SOMMAR, VÅR, VÄSTERNORRLAND, VINTER Taggar: Arkitektur, Historia