Besök Sveriges bästa motionsspår

Om du gärna vill hålla uppe flåset när du är på semester, finns det inget bättre än att kombinera semestern med träning. Om du gillar att jogga eller löpa är du bortskämd, för Sverige har några av världens finaste motionsspår som passar perfekt att besöka som turist. 2017 testade Oskar Jensen och Philip Persson 313 motionsspår för att se vilket som var allra bäst. Här presenterar vi de bästa enligt deras test.

Så nästa gång du ska på semester, så är det bara att packa ner ditt fitbit armband, löparskorna och motionskläderna för att ge dig ut i Sveriges fyra bästa motionsspår:

Karlstad – Skutberget

Oskar och Philip reste norr till söder och körde flera timmar om dagen för att testa alla motionsspår. När de var färdiga stod det klart vilket motionsspår som var vinnare. Nämligen Skutberget i Karlstad. Det är ett område som ligger längs Vänerns strand och som både har tränings- och motionsspår. Enligt Oskar och Philip finns det olika typer av kupering, vilket är perfekt om man vill träna löpning. Dessutom är det tydligt avskilt mellan de olika spåren och det finns nära till bad. Där kan man bada i både Vänern, ett kallbadhus och bada bastu. Naturen är unik, varierad och vacker, medan området är väl skyltat och har en variation av grusvägar och småstigar. Skutbergsgården är kärnan i det hela och där finns dusch, bad, bastu och gym för en billig peng.

Idre fjäll – Älvdalen

Älvdalen i Idre Fjäll kom tvåa på deras lista och den imponerande upplevelsen började redan vid spårtavlan som de kallade för exceptionell. Den består nämligen av en enorm karta och en genomarbetad förteckning över det dussintals skid- och löpspår som området består av. Enligt orienterarna kom inte Älvdalen i Idre Fjäll på första plats på grund av att det inte finns någon särskild service i anknytning till motionsspåret. Naturen är väldigt fin och består framförallt av glesvuxen fjällskog. Då och då glimtar dock mäktiga vyer av dalar och berg från motionsspåren, samtidigt som små mörka tjärnar och hängmyrar bryter av på ett sagolikt sätt.

Bokskogen – Svedala

Två mil väst om Svaneholm ligger Torup, mitt emot en tegelröd renässansborg med en 20 hektar stor slottsträdgård. Ett enkelt gammat gråstensmagasin har blivit en pampig friluftsgård där det finns ett café, gym och omklädningsrum. På baksidan av friluftsgården finns det utegym, hinderbana och början av fyra motionsspår. Två av motionsspåren har belysning, men enligt orienterarna är det framförallt spåret Bokskogsmilen som rekommenderas. Den har växlande kupering, stabila löpstigar och är omgiven av en av Sveriges vackraste bokskogar. Det stämmer framförallt på våren när alla bokar blommar och våtmarkerna sjuder av liv.

Ursvik – Sundbyberg

Stockholmsregionen har fantastiska motionsspår, men enligt Philip och Oskar sticker spåren i Ursvik ut allra mest. Det finns ett 15 kilometer långt trailspår, med spår som eskalerar i tuffhet. Det finns både korta spår, småkuperade spår, elbelysning till det mycket, mycket tuffa Xtremespåret. Kista, Rinkeby och Ursvik ligger tätt intill skogen, vilket gör det lättåtkomligt för stadsborna. Det ger även en känsla av att stad och skog blir till en enhet. De branta kullarna och ljuvlig hällmarksskog på toppen ger dessutom en oslagbar miljö för löpare i alla åldrar.