Knivar för friluftsliv & camping

Dessa knivar är utformade för att vara tuffa, hållbara och lätta. De gör det också möjligt för användaren att utföra flera olika uppgifter som att skära, såga, hugga och snickra trä. Varför inte köpa en kniv från Lamnia?

Vilka typer av knivar finns det?

Det finns tre huvudtyper av knivar: knivar med fast blad, fällbara knivar och multiverktyg med olika redskap inklusive blad. En kniv med fast blad är i allmänhet starkare än en fällbar kniv, men kan vara mindre praktisk när den ska transporteras eller förvaras. Även om både fällbara knivar och multiverktyg kanske inte har samma styrka som fasta blad tenderar de att vara lätta i vikt, vilket kan göra dem mer lämpliga för vissa terrängförhållanden eller situationer där skrymmande skulle vara obekvämt. Fällbara alternativ ger ocksåde har mer eller mindre omedelbar tillgång till bladet och kan ibland låsas i sitt läge, medan multiverktyg med knivar i allmänhet inte har låsbara blad.

Fasta knivar

Denna typ av kniv är oberoende av en slida som kan innehålla andra verktyg samt ett blad. Dessa knivar består vanligtvis av ett enda stålstycke som är mellan 7 och 12 tum långt, men det tillverkas även större knivar med fast blad för tyngre huggningsändamål. Handtaget är i allmänhet tillverkat av trä eller plast och har ofta en ergonomisk form för att göra det bekvämare att greppa säkert även när det är vått. Fasta knivar levereras med en mängd olika skidor för bärändamål, som måste bäras på rätt sätt om användaren ska undvika skador. De är utformade för att hjälpa till att skydda både själva knivskäretoch användaren. Du hittar knivar med fastblad här – https://www.lamnia.com/sv/sc/5/knivar/knivar-med-fast-blad?gid=1&sgid=5&sin=59

Vikbara knivar

Den här typen av kniv viks på sig själv till en kompakt form som vanligtvis är 4 till 6 tum lång, vilket gör den lättare att förvara och transportera på ett säkert sätt. Bladet kan vara tandat eller rakt och det kan tas bort från höljet för när extra styrka eller precision krävs. Vikbara knivar bärs ofta av jägare när de är ute på fältet, vilket gör att de snabbt kan skära igenom material som garn och tråd utan att behöva bära med sig ytterligare verktyg varje gång de vågar sig ut i naturen. Dessa knivar kan också ha en låsmekanism på sina blad för att förhindra skador om de grips felaktigt när de fortfarande används. Vissa fällbara knivar har extra tillbehör som tång, skruvmejsel och sax inbyggda i kroppen samt ett blad.

Multiverktyg med knivar

Den här typen av multiverktyg kan ha en kniv som en av sina komponenter, ofta tillsammans med tänger, trådklippare och andra små verktyg som kan användas för olika ändamål. Multiverktyg kan ha olika typer av blad beroende på tillverkarens konstruktionsval. Vissa fällbara knivar fungerar precis som en vanlig fickkniv, där de fälls ihop till en kompakt form och inte kan låsas upp för att ge extra styrka när det behövs. Andra modeller har ett extra ringfäste så att användarna kan lossa kniven från kroppen vid behov men ändå förbli ansluten med en kort kabel eller kedja så att den är lättare att bära runt på ett säkert sätt. I många fall fungerar fällbara knivar bäst när de förvaras i sinade kan fästas i bältet eller på en annan fast yta för att vara lätta att komma åt.