Utforska den svenska landsbygden med bilen

År 2020 innebar en stor förändring för oss alla. Det var ett år som fick oss att verkligen reflektera över våra liv. Resandet är en viktig del av livet som kanske har förändrats för alltid. Vi har tur som bor i ett stort land med en varierande geografi från norr till söder. Du kan utforska hela Sverige genom att ta bilen.

Bilen ger oss frihet. Vi kan välja när vi åker och vi behöver inte anpassa oss efter andra. Detta är ett drömscenario för många människor. Lägg därtill att vi har bra vägsäkerhet i Sverige. Olyckor sker, men staten har vidtagit flera åtgärder för att förhindra skador i trafiken.

Vi har också allemansrätten. Vad betyder detta i praktiken? Många svenskar är nog medvetna om att det ger oss tillåtelse att använda skog och mark. Vi tenderar dock inte att vara medvetna om hur fantastiskt det är. Majoriteten av alla världens länder har stora begränsningar för tillträde till mark och skog.

Av den anledningen blir det också märkligt att inte fler svenskar drar nytta av våra skogar. Varför inte ta med dig familjen ut i skogen för att leva det enkla livet under några dagar? Många svenskar vill besöka de norra delarna av landet under sommartid. Naturen är fantastisk och det finns mycket att utforska.

Det finns egentligen inte många motargument till att ta bilen på semestern. Visst kan bilen gå sönder. Du behöver dock inte vara rädd för att bli strandsatt. Det finns verkstäder i hela landet. Du kan också köpa extra delar för att kunna sköta mindre reparationer på egen hand.

Man skulle också kunna säga att det finns en låg sannolikhet till att du ska få problem med bilen under resans gång, förutsatt att du har vidtagit alla nödvändiga kontrollåtgärder innan avfärd.

Hur du sparar pengar under resan

Semesterbudgeten är nästan alltid begränsad. Genom att skippa de dyra charterresorna sparar du i alla fall en liten slant. Sverige är dock ett dyrt land och det kan bli en dyr semester på hemmaplan om du inte är försiktig. Låt oss därför gå igenom några viktiga faktorer tillsammans.

  • Du bör alltid försöka äta billigt under dagarna. På kvällen är det alltid kul att kosta på sig middag på restaurang. Till frukost och lunch kan du i stället äta enklare mackor. Du kan också köpa ingredienser för att göra en enklare pastasallad eller dylikt. Det finns mycket pengar att spara på just mat, även när man är på semester.
  • Hur lyxigt behöver ditt boende vara? Om du ska campa kommer du automatiskt spara pengar. Om du däremot behöver bo på hotell eller vandrarhem varje natt så kan semesterkassan sina snabbt. En idé är att vänta med att boka boende. Det finns nästan alltid boende tillgängligt i Sverige. Om man bokar med kort varsel brukar man komma ner i pris rejält.
  • Det bör dock tilläggas att detta inte gäller alla platser. Gotland är exempelvis fullbokat och dyrt nästan hela sommaren. Du bör därför göra research innan du åker för att försäkra dig om att din destination inte kommer överösas av turister under dina datum.
  • De flesta roliga aktiviteterna är gratis. Många svenskar vill alltid spendera pengar för att ha kul. En dag på stranden eller vandring i skogen kostar ingenting. Det kostar inte heller något att spela spel eller utöva en idrott med familjen. Faktum är att man nästan alltid blir lite besviken om man spenderar mycket pengar på något. Förväntningarna är nämligen alltid för höga.

Slutligen har vi bilen, som givetvis behöver tankas. Expressen har skrivit en artikel om bränslesnåla bilar.