5 ovanliga resmål i Sverige du inte får missa

Sverige är ett mångfacetterat land som erbjuder något för alla smaker. Här finns vinprovningar för gourmanden, fantastiska vandringsleder för naturälskaren, vackra badstränder för soldyrkaren och makalösa kulturarv för den som är intresserad av historia. Allt fler svenskar väljer att spendera semestern i Sverige. Här hittar du fem ovanliga resmål i Sverige som du inte får missa på din svemester.

Kullabergs vingård

De flesta tänker på Frankrike, Italien, Sydafrika eller kanske Australien när det kommer till vinproduktion. Det är inte så många som associerar Sverige med högkvalitativa viner. Kullabergs vingård i nordvästra Skåne har dock bevisat att det är möjligt att producera viner av världsklass även i Sverige. Vingårdens geografiska läge nära havet gör att de kan odla druvor av hög kvalitet. På 14 hektar odlas spännande viner av druvsorter som exempelvis Souvignier Gris, Rondo, Pinot Nova, Spätburgunder och Donauriesling. Vinerna har vunnit flera internationella utmärkelser de senaste åren vilket har satt Kullabergs vingård på den internationella vinkartan. Det är en relativt ung vingård som jobbar helt med hållbara jordbruksmetoder. De närmsta åren kommer vi garanterat att se många spännande nyheter från Kullaberg och andra svenska vinproducenter. På Kullabergs kan besökare gå på rundvandring i vingården samt prova dryckerna. Detta resmål är ett måste för alla som är intresserade av mat och dryck!

Pite havsbad

Vem behöver den franska rivieran när vi har vår egna i Sverige? Strax utanför Piteå ligger Pite havsbad som även är känt som Nordens riviera. Här hittar du Sverige varmaste badvatten som varje sommar lockar tusentals semesterfirande. Hit kommer du för att njuta av den kilometerlånga finkorniga sandstranden med långgrund och klart vatten. Pite havsbad ligger där Bottenvikens salta vatten möter det söta vattnet från Piteälven. Förutom det kristallklara varma vattnet finns det en rad olika aktiviteter för hela familjen. Här hittar ni äventyrsbad, restauranger, gocartbana och golf. Det finns även en camping som är öppen under sommarhalvåret. Många av aktiviteterna lämpar sig bäst på sommaren, men det finns även en hel del att göra här på vintern.

Ales stenar

På en hög platå i Kåseberga på Österlen i Ystad hittar du en fornlämning från järnåldern. Här i sydöstra Skåne kommer mängder av besökare för att titta på skeppssättningen som består av 59 stenar utplacerade i form av ett skepp. Det är en spektakulär syn och ett perfekt resmål för den som är intresserad av historia och mysterium. Det sägs nämligen att Ales stenar är ett gravmonument, men fortfarande har ingen grav hittas och det finns olika teorier. I närheten finns det även ett trevligt fiskrökeri och andra restauranger att besöka.

Hornborgasjön

Hornborgasjön utanför Skara är Sveriges mest berömda fågelsjö. Den är framför allt känd för sina tranor, men här finns även olika vadare, sångsvanar, änder och många andra fågelarter. Den spektakulära trandansen äger rum när 10 000 tranor samlas för att utföra sina parningsdanser. Ett måste för alla fågel- och naturintresserade.

Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg. Detta resmål passar utmärkt för den som gillar natur och friluftsliv. Det är möjligt att bestiga berget året runt, men de flesta väljer att göra det under sommarhalvåret. För den som inte vill bestiga berget finns det även vackra vandringsleder runt omkring som även passar nybörjare. Ett fantastiskt resmål för dig som vill ta del av Sveriges spektakulära natur.