Allt fler väljer att semestra i Sverige

Den hetaste resetrenden bland svenskar för tillfället är att semestra i Sverige. Begrepp som svemester och hemester används frekvent och syftar till att semestra på hemmaplan. Coronaviruset har gjort att allt fler valt att stanna i Sverige under semesterveckorna, men även innan pandemin var det en trenden att resa inom närområdet istället för att flyga till andra länder. Här kan du läsa mer om hur denna trend utvecklats de senaste åren.

Miljömedvetenhet

Svenskar har länge varit i framkant när det gäller miljömedvetenhet. De senaste åren är det dock allt fler som har uppmärksammat den moderna livsstilens miljöpåverkan. Inte minst flyget och nöjesresandet har uppmärksammats av media vilket gav upphov till begreppet ”flygskam”. Att flyga över halva jorden för nöjes skull har tidigare ansetts vara prestigefullt, men sakta men säkert har inställningen ändrats till att det anses vara något att skämmas över. Istället för att resa långt med flyg föddes trenden om att upptäcka vad som finns i närområdet. Sverige är ett otroligt mångfacetterat land med vackra naturupplevelser såväl som pulserande och charmiga städer. Den svenska landsbygden bjuder på en stor variation av natur, historia och kultur. De senaste åren har därför allt fler svenskar valt att spendera hemester på landet istället för att åka till Mallorca eller Kanarieöarna på semester. Många har även valt att resa runt i Sverige med tåg för att upptäcka vårt avlånga land. Många väljer att vandra några av de många vandringslederna som finns i norr till söder. Vad som först ansågs vara en trend har successivt blivit en del av den moderna livsstilen. Att värna om klimatet och resa förnuftigare är något som de flesta svenskar nu tar för givet.

Coronapandemin

Trenden med svemester påbörjades innan coronaviruset, men pandemin har definitivt intensifierat den. På grund av viruset har många länder stängt sina gränser och flygplanen har stått på marken. Under ett par månader i början av 2020 var det med andra ord omöjligt att resa till andra länder vilket gjorde att de flesta svenskar började planera för en hemester under sommaren. Även när reserestriktionerna lättade var det många som beslutade sig för att stanna i Sverige under semestern. Det finns flera bakomliggande anledningar till detta, bland annat osäkerheten kring andra länders restriktioner och risken för att hamna i karantän. Många kände även att det inte är rätt tid att flyga till andra länder under den rådande pandemin. Detta gjorde att även de som inte vara övertygande om hemester tidigare nu började förlika sig med idén om att stanna i Sverige istället för att åka på utlandssemester. Under sommaren 2020 har flera svenska turistorter upplevt en rekordsommar eftersom många svenskar valde att svemestra där. Huruvida denna trend kommer att hålla i sig i framtiden återstår att se, men utvecklingen de senaste åren har varit unik och tyder på en förändring av attityder hos unga såväl som vuxna. Förmodligen kommer många återgå till att semestra utomlands när pandemin är över, men många kommer nog även att välja att spendera semestern i Sverige efter att de har upptäckt fördelarna med detta.